Kulturna i javna djelatnost škole (2021/ 20/ 19)

dan ruzicastih majica I ove godine su učenici sedmih razreda OŠ "Lukavac Grad" zajedno sa svojim razrednim starješinama obilježili Međunarodni dan prevencije protiv vrsnjačkog nasilja (Dan ružičastih majica) koji se obilježava zadnje srijede u mjesecu februaru radionicama na temu vrsnjačkog nasilja kao i izradom panoa i porukama protiv nasilja.
dan maternjeg jezika Javna ustanova Osnovna škola Lukavac Grad u Lukavcu i ove godine obilježila je 21. februar Međunarodni dan maternjega jezika. Aktivnost obilježavanja odvijala se u organizaciji Aktiva nastavnica bosanskoga jezika i književnosti. Ovogodišnje obilježavanje u potpunosti je prilagođeno higijensko – epidemiološkim mjerama. Poseban dio programa čini literarni konkurs za učenike-ice od 5. do 9. razreda, u oblasti proze i poezije na nekoliko tema: Moj maternji jezik, Volim svoj jezik i Jezik je blago jednog naroda. Sastavni dio programa jesu i radionice koje potiču kreativnost i stvaralaštvo kod učenika-ica, razvijaju osjećanje ljubavi prema svome jeziku, poštivanje raznolikosti, drugoga i drugačijeg. Jedna od aktivnosti aktivnost jesu i prezentacije o bosanskom jeziku na nekoliko tema: Faze razvoja bosanskog jezika; Bosanski standardni jezik; Rječnici bosanskog jezika. Imajući u vidu činjenicu da u našoj školi nastavu pohađaju i učenici-ice kojima bosaanski jezik nije maternji, u odjeljenjima 8. razreda realizirana je prezentacija pod nazivom Upoznajmo se, gdje su predstavljeni Romi kao najbrojnija nacionalna manjina u BiH, a također i u našoj školi. Cilj je bio i na ovakav ukazati na značaj, poštivanje i zaštitu jezične raznolikosti, višejezičnosti, kulturu i suživot s akcentom na kulturnoj različitosti. Izložba koju čine radovi s radionica naših učenika i učenica je sastavni dio programa, kao i najbolji literarni radovi sa konkursa, te izrada plakata, afiša, letaka, s ciljem promovisanje bosanskoga jezika, kao i Međunarodnog dana maternjeg jezika. U povodu obilježavanja 21. februara Međunarodnog dana maternjeg jezika ekipa Radio -televizije Lukavac snimila je emisiju posvećenu ovom danu. U češće u emisiji uzele su učenice 9. razreda: Medina Hatunić, Nađa Ibeljić i Kanita Husović, članice Novinarske sekcije naše škole. Ovom prilikom zahvaljujemo ekipi RTV Lukavac što su nam je omogućila gostovanje u svom programu. Sretan Vam Međunarodni dan maternjeg jezika!
cementata

Fabrika cementa Lukavac donirala pametne table za šest osnovnih škola u BiH

crvebni 14.10. i 21.10.2020. godine, volonteri Crvenog križa TK i predstavnici JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama CROPS Smoluća, učenicima VIII-2 i IX-2 razreda, održali su prigodno predavanje na temu "Prevencija zlouporabe psihoaktivnih supstanci kod mladih osoba".
skola
Učenice naše škole Samira Aljetović, Hena Hasanović i Neira Softić, pod mentorstvom prof. Zuhdije Salkića, su uzele učešće na likovnoj radionici "LIST" koja je održana u okviru 18. Međunarodnog sajma turizma i ekologije "LIST" Lukavac od 17. - 19. septembra 2020. godine.
Čestitamo!
covid Jučer je u prostorijama naše škole, uposlenica HES-a JZU Doma zdravlja Lukavac, dr. Amra Hodžić, održala predavanje za osoblje škole na kojem je nastavnike i stručne saradnike upoznala o smjernicama i preporukama WHO o načinu prevencije i provođenja epidemioloških mjera u obrazovnim ustanovama za vrijeme pandemije. Ovim putem se zahvaljujemo JZU Dom zdravlja Lukavac i dr. Hodžić na odvojenom vremenu. Sigurno će ovo predavanje doprinijeti poboljšanju stvaranja sigurnijeg okruženja kako za učenike, tako i za uposlenike škole.
prevencija nasilja Održana je i treća po redu radionica pod nazivom ,,Institucije i ustanove u zaštiti djece i mladih i njihovih prava". Cilj radionica je prevencija maloljetničke delinkvencije .Radionicu održale policijska službenica Božica Vidić i nastavnica matematike, prof. Amela Salkić.
grandschule Televizija predstavlja simbol komunikacije i globalizacije u savremenom svijetu. Učenici VII-1 razreda su sa nastavnicom njemačkog jezika E.Đozić prigodnom radionicom spojili koristi medija sa njemačkim jezikom i time i obilježili Svjetski dan televizije koji se obilježava 21.novembra.
poezija 21.11.2019 su učenici III, VII i IX razreda naše škole, u Javnoj biblioteci Lukavac, prisustvovali promociji knjiga mlade pjesnikinje Evite Bojkovac.
PSP 20.11.2019. je u našoj školi održana druga po redu radionica iz Programa prevencije maloljetničke delinkvencije pod nazivom "Maloljetnička pravda". Radionicu su održale policijska službenica Božica Vidić i prof. matematike Amela Salkić.
crvenkapica
08.11.2019. Aktiv I razreda
Učenici prvih razreda i njihove učiteljice su mjesec oktobar koji je iza nas proveo u znaku druženja sa knjigom i aktivnostima vezanim za obilježavanje mjeseca knjige/oktobra. Bilo je tu zanimljivih aktivnosti, od posjeta pjesnika do odlaska u gradsku biblioteku,pa do brojnih radionica i maskenbala u školskim učionicama.
Ovogodišnje obilježavanje ovog važnog događaja je bilo pod motom "Crvenkapica u školi".
pazi mine
07.11.2019. Kreativna radionica pod nazivom "Opasnost od mina i NUS-s" u režiji V-3 razreda
junus emre 31.10.2019 Danas su predstavnici Yunus Emre Instituta iz Sarajeva posjetili našu školu, te podijelili besplatne ruksake učenicima šestih razreda koji izučavaju turski jezik kao drugi strani jezik.
31.10.2019 su učenici lV_3 razreda obilježili 31.oktobar Dan štednje. Uposlenici NLB banke su ih obradovali prigodnim poklonima.
dan jabuke1 U povodu obilježavanja Dana jabuke svoj doprinos su dali ucenici V1, V2 i V3 razreda i pokazali da učenje može biti i zabavno.. Posjetili su i Udruženje altruista "Ruke prijateljstva", gdje su donirali jabuke za korisnike dječije javne kuhinje u našem gradu.
biblioteka U povodu obilježavanja Mjeseca knjige učenici četvrtih razreda su donirali školskoj biblioteci izvjestan broj lektirnih naslova.
dan jabuke 18.-20.10.2019. Uređenjem školskog voćnjaka danas su učenici III razreda, zajedno sa starijim drugarima, članovima Ekološke sekcije, uspješno realizirali još jedan projekat. Protekle sedmice su, nizom aktivnosti i radionica, obilježili Svjetski dan zdrave hrane, Svjetski dan borbe protiv siromaštva i Dan jabuke. Posjetili su i Udruženje altruista "Ruke prijateljstva", gdje su donirali jabuke za korisnike dječije javne kuhinje u našem gradu.
seminar U našoj školi se održava trodnevni seminar/obuka za nastavnike sa općine Lukavac pod nazivom "Škole za 21. vijek", a pod pokroviteljstvom British Council-a. To je ambiciozan trogodišnji obrazovni program sa budžetom od 10 miliona funti, koji je osmislio i provodi British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. U okviru
programa preko milion učenika na Zapadnom Balkanu uzrasta između 10-15 godina će sticati
vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja. Program se provodi u partnerstvu sa relevantnim obrazovnim institucijama u šest zemalja regije, aomogućava učenicima da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način. Pored vještina kritičkogmišljenja i rješavanja problema, učenici će usvajati i praktične vještine kodiranja, koje će moćivježbati koristeći se računarima. U okviru programa, svaka škola će dobiti određeni broj micro:bit
uređaja - džepnih računara koje djeca mogu da kodiraju i koriste u okviru različitih predmeta za
rješavanje svakodnevnih problema

šimo ešić10.10.2019. Još jedna aktivnost u nizu u povodu obilježavanja Mjeseca knjige: Naime, našu školu je posjetio istaknuti književnik Šimo Ešić te se družio sa učenicima prvih razreda.

prava djece09.10.2019. Jučer je u našoj školi održana radionica učenicima osmih razreda u sklopu programa prevencije maloljetničke delinkvencije pod nazivom ,,Prava i obaveze djece i mladih". Radionicu su održale prof. matematike Amela Salkić i policijska službenica Božica Vidić

sedmica svemira08.10.2019. Učenici I-4 su danas bili dijelom globalnog projekta obilježavanja Sedmice Svemira. Pored upoznavanja likovnih radova akademske slikarice Zehrine Karić su izradili i svoje razglednice sa Marsa, zajedno sa gošćom-slikarkom,i svojom učiteljicom Lejlom Kovačević.

jezikEvropska godina jezika 2001.godine, koju su zajednički organizovali Vijeće Evrope i Evropska unija uspjela je uključiti milione ljudi iz 45 država učesnica.Aktivnosti organizovane tim povodom proslavile su jezičku raznolikost u Evropi i promovisale učenje jezika.
Vijeće Evrope proglasilo je Evropski dan jezika, koji se slavi 26. septembra svake godine.
Učenici VII-1 i VII-2 OŠ ,,Lukavac Grad" su i ove godine uzeli učešće u obilježavanju Evropskog dana jezika zajedno s prof. njemačkog jezika, Ernom Đ., te su uz prigodan nastavni sadržaj obilježili taj dan.

list12.03.2019. - Donacija knjiga - Rotary Club Tuzla uručio vrijednu donaciju našoj školi u vidu 208 novih lektirnih naslova. Obogaćivanjem fonda knjiga u školskoj biblioteci direktno se unapređuje odgojno-obrazovni proces, stoga, ovim putem se zahvaljujemo donatorima na vrijednoj donaciji..--VIŠE--

22.APRIL22.04.2019. - Na Dan planete Zemlje organizovana je akcija sadnje lipe, jabuke i aronije - donacija Fabrike cementa Lukavac , ovim putem se zahvaljujemo donatorima na vrijednoj donaciji..--VIŠE--

 

 04.04.2019. - Dan dječije knjige - U nizu događaja organizovanih u povodu obilježavanja Međunarodnog dana dječije knjige u OŠ “Lukavac Grad” upriličen je maskenbal.--VIŠE--

Rotari knjige12.03.2019. - Donacija knjiga - Rotary Club Tuzla uručio vrijednu donaciju našoj školi u vidu 208 novih lektirnih naslova. Obogaćivanjem fonda knjiga u školskoj biblioteci direktno se unapređuje odgojno-obrazovni proces, stoga, ovim putem se zahvaljujemo donatorima na vrijednoj donaciji..--VIŠE--

8. mart07.03.2019. - Obilježen Dan žena - Čestutku za Dan žena uputili su i učenici PŠ Modrac prigodnom priredbom..--VIŠE--

 

sajam06.03.2019. - Sajam - Sajam radova učenika dekupaž tehnikom namijenjen nabavci materijala za sekciju... --VIŠE--

 

zastave01.03.2019. - Dan nezavisnosti BiH - Dan nezavisnosti BiH obilježen prigodnom priredbom u Domu kulture Lukavac 05.03.2019. u 12 sati -referat- --VIŠE--

 

 31.01.2019. - Zamjena stolarije u WC-u - Zahvaljujući donacijama zamjenjena stolarija u WC-u za učenike....--VIŠE--

 

 28.01.2019. - Utopljavanje škole - Realizovana je prva faza utopljavanja škole zamjenom stolarije ...-VIŠE-

 

Nova godina27.12.2018. - Dan dječije radosti - U povodu Dana dječije radosti održana priredba u Domu kulture Lukavac ...-VIŠE-

 

emmaus26.12.2018. - Posjeta EMMAUS-u - Posjetili MFS-Emmaus u Potočarima, Srebrenica i učestvovali u novogodišnjoj priredbi zajedno sa štićenicima ovog centra. ...--VIŠE--

 

Nova godina125.12.2018. - Novogodišnji sajam - Održan je Novogodišnji sajam koji su pripremili naši učenici.....--VIŠE--

 

 20.12.2018. - Aktivnosti Nova godina i Božić - Aktivnosti u povodu Novogodišnjih praznika i Božića...--VIŠE--

 

 10.12.2018. - Predavanje za učenike - Održano predavanje za učenike IV razreda Mine Risk Education...--VIŠE--

 

 10.12.2018. - Donatorsko veče za Banku koštane srži BiH - Učešće orkestra JU OŠ ,,Lukavac Grad" na Donatorskoj večeri pod pokroviteljstvom FACE TV. Također, učešće na Okruglom stolu ,,Iz dječijeg ugla" je uzela učenica naše škole, Lena Osmanović.VIŠE

 6. i 7.12.2018. - Održano predavanje o ADIS-u - U okviru obilježavanja Sedmice borbe protiv HIV-a za  učenike IX razreda OŠ “Lukavac Grad” tokom dva dana organizovano je prigodno predavanje na ovu temu... --VIŠE--

 03.12.2018. - Obilježavanje 25. godišnjice formiranja 212./222. - Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju u Lukavcu i odavanjem počasti svim palim saborcima, bivši borci, zajedno saopćinskim delegacijama, predstavnicima boračkih udruženja i porodicama šehida danas su obilježili 25. godišnjicu formiranja 212./222....--VIŠE--

 23.11.2018. - Seminar - "Socijalno uključivanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama u nastavni proces u TK"...---VIŠE---

 

 22.11.2018. - Dan državnosti BiH - U okviru obilježavanja 25.novembra-Dana državnosti održana priredba .. --VIŠE--

 

 20.11.2018. - Aktivnosti II razreda - posjetai fabrici obuće Bolia....--VIŠE--

23.11.2018. - Aktivnosti II razreda - Posjeta vatrogascima ... ---VIŠE---

03.12.2018. - Aktivnosti II razreda - projekat “A Magical Intercultural... ---VIŠE--

 16.11.2018. - Posjeta Memorijalnom centru Potočari - Aktivnosti u okviru obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije.... --VIŠE--

 

 16.11.2018. - Kupujmo domaće aktivnosti - Aktivnosti u okviru obilježavanja akcije Kupujmo domaće idu dalje.... --VIŠE--

 

 15.11.2018. - Prikupljanje PET ambalaže - realizacija značajnog ekološkog projekta za školu i lokalnu zajednicu...... ---VIŠE--

 

 15.11.2018. - Aktivnosti II razreda se nastavljaju -

Posjeta Domu zdravlja Lukavac.. --VIŠE--

ČarobnaInterkulturalna mreža prijateljstva..-VIŠE-

 08.11.2018. - Kupujmo domaće - Pozivamo Vas na prodajni sajam domaćih proizvoda koji će se realizirati 15.11.2018. u periodu od 10:30 h do 14:30h, u holu škole..-POZIVNICA-

 31.10.2018. - Dan štednje - Dječija štednja ima za cilj da djeca sa njom povezuju pozitivna  iskustva..-VIŠE-

 

 26.10.2018. - Posjeta štićenika EMMAUS - Naša škola je ugostila štićenike i osoblje Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS iz Srebrenice..--VIŠE--

 

 23.10.2018. - Dan jabuke - Prigodnom radionicom učenici II-1 odjeljenja su obilježili Dan jabuke. Cilj radionice je isticanje zdravstvenih kvaliteta jabuke, te demonstracija raznih sorti jabuka kao i poslastica od jabuka. --VIŠE--

 23.10.2018. - Mjesec knjige i najmlađi - U okviru obilježavanja Mjeseca knjige održana radionica pod nazivom " Pusti brigu, uzmi knjigu"..... --VIŠE--

 

 09.10.2018. - Učimo o saobraćaju - Posjeta raskrsnici na Trgu Bremena gdje su nas dočekali saobracajni policajci PU Lukavac..--VIŠE--

 

05.10.2018. - Dan učitelja - Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat....... --VIŠE--

 

 05.10.2018. - Dan knjige u Lukavcu - Obilježena Dan knjige posjetom Biblioteci Lukavac... ---VIŠE--

 

 04.10.2018. - Radionica za učenike i roditelje - održana je uvodna radionica kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povrataka TK-a.............. ---VIŠE--

02.10.2018. - Maturalac - Učenici IX razreda uspješno realizovali maturalnu ekskurziju u Pulu i ....... --VIŠE--

 

29.09.2018. - Godišnica 2.korpusa - Obilježena 26.godišnica Drugog korpusa Armije Bosne i Hercegovine... --VIŠE--

 

24.09.2018. - Posjeta Vijeća roditelja PŠ - Članovi Vijeća roditelja posjetili Područne škole u Bokaviću i Modracu. -VIŠE-

 

10.09.2018. - Školica - Naše dvorište krasi nova školica, donacija Fabrike cementa Lukavac.-VIŠE-

 

 03.09.2018. - PŠ Bokavići - Danas je Rotaract club Lukavac uspješno realizovao još jedan projekat pod nazivom “Rotaract Ruksak za budućnost”. --VIŠE--

 

03.09.2018. - Dobrodošlica prvačićima- Za naše prvačiće organizovana je priredba dobrodošlice koju su im priredili drugari IV (V)razreda. --VIŠE--

 

 28.08.2018. - Važeći udžbenici- u školskoj 2018/19. godini važe sljedeći udžbenici:

I,II raz III, IV raz V,VI raz. VII,VIII raz. IX raz.

 

 21.08.2018. - Kurban bajram- svim učenicima, roditeljima i uposlenicima škole Bajram Šerif Mubarek Olsun.

 

kulturna ijavna djelatnost